Reinhold Ljunggren – Konstföreningens hus – Vetlanda

1 800kr

1 i lager

Artikelnr: 233 Kategorier: , ,

Beskrivning

Nr 180

Färglitografi,  bild 40 x 29 cm , 60 x 46 cm inklusive passepartout och silverlist, glasad

(Ursäkta speglingen i glaset vid fototillfället.)

Bra bruksskick, något slitage och repa på listen.

Signerad  184/360   R  Ljunggren

En bild framtagen till medlemmar i Vetlanda konstförening år 1987.

Reinhold Ljunggren (1920-2006) Utbildning: Tekniska Skolan och studerade hos Edvin Ollers och Otte Sköld. 1939-1941 studerade han vid Konstakademin i Stockholm. En erkänt god porträttör med 120 porträtt som finns att betrakta på Gripsholms slott. Den mycket omtyckte grafikern och illustratören åstadkom en rik produktion med 270 litografier med upplagor i olika antal. Han målade realistiskt och intimt, alltid såsom naturen själv bjudit. I Vetlanda är han känd över en svit bilder med lokala motiv som utgivits av Vetlanda konstförening. Minnesutställning över konstnären hölls 2008 i Konstföreningens hus i Vetlanda. Denna utställning var den största separata visningen av bilder sedan konstnärens utställning på Waldermarsudde år 1973. Representerad på  Nationalmuseum och Moderna Muséet i Stockholm med flera.

Källa: Reinhold Ljunggren. Den sköna verkligheten”. Strömberg, Martin. Bonniers förlag. Örebro, 1979. ISBN 91-0-042892-2 och Vetlanda konstförening www.vetlanda-konstforening.se

”Under drygt två decennier – från 1970 till Sven Delblancs död 1992 – utvecklade Delblanc och Reinhold Ljunggren ett rikt och mångfasetterat samarbete. Varken Delblanc eller Ljunggren hade en relation till någon annan konstnärsvän som varade lika länge eller var lika fruktbar. Ljunggren gjorde sju omslag till Delblancs romaner – tre till Hedebysviten, alla fyra till Samuelsviten. Han porträtterade också Delblanc i en stor oljemålning för Bonniers porträttsamling på Manilla. Sven Delblanc skrev många texter om Reinhold Ljunggrens bildvärld och till slut en hel bok. Tillsammans gjorde de också en bok om Sörmland med prosabitar av Sven och bilder av Reinhold. I kontakt med Ljunggren blomstrade också Delblancs eget bildskapande och tog sig uttryck i drastiska karikatyrer och abstrakta fägpasteller.  En tredje person finns också med på ett hörn i denna bok, nämligen Gunnar Ekelöf. Han var Ljunggrens vän och fick sitt porträtt målat av honom. Sven Delblanc beundrade också Ekelöf djupt. Det finns många band mellan dessa tre. Ekelöf dyker upp här och var i boken. I två kapitel är han en av huvudpersonerna.” /  Källor: Corren 5 JANUARI 2015  , Carlander,  samt Diktaren och målaren -Lars Ahlbom och Leif Risberg är forskare kring Sven Delblancs författarskap. Kewe Zahr är svärson till Reinhold Ljunggren och f.d medarbetare i Sveriges Radio och SvT.