Göran Wärff – Svenskt glas två delar – KostaBoda

6 400kr

1 i lager

Artikelnr: 217 Kategorier: ,

Beskrivning

Nr 217

Kosta, konstglas i slipad kristall – Vas , Höjd 22,5 cm Skål ,Diameter 9,5 cm. Skål:  Höjd 10 cm Diameter 14,5 cm

Limiterat och utställningsmärkt med Svenskt glas

Vas signerad: Svenskt glas nr 79/275 G Wärff Kosta Boda 05791

Skål signerad: Svenskt glas 9/275  G Wärff Kosta Boda 05771

I gott skick, se bilder.

Göran Wärff  (1933-2022)

Han fann sin största inspiration i havet och dess variation i färg och form; hur det förändras till utseende i olika delar av världen. Att havet har så många skepnader tyckte han var spännande och det är utifrån det perspektivet som Göran närmade sig glaset som material – andra inspirationskällor var ljusets spel i naturen. Ett experimenterande med optiska effekter, likt ljusfenomen är kännetecknande. En stor drivkraft i hans arbete var glädjen i hantverket som lyser fram i hyttan och samarbetet med mästarna på Kosta Glasbruk.

Göran kom först till Kosta Boda under mitten av 60-talet. 1974-1985 bodde och verkade han i Australien och Storbritannien, men designade under tiden fortfarande en del för Kosta Boda. Han var sedan 1986 åter knuten till varumärket fram till sin bortgång 2022. Han undervisade även glasformgivning i Sydney, där han också var produktionsdesigner för en långfilm av Peter Weir. I Norra England var han med och startade en glasutbildning på en konstskola och var dess huvudlärare i glas under fyra år. Han undervisade även under kortare perioder på Konstfack i Stockholm. Göran betraktade Pukeberg, där han arbetade som formgivare från 1958-64, som sin viktigaste skola i livet, det var mitt universitet…

Göran arbetade under sina år med varierad formgivning i olika riktningar. Han gjorde offentliga utsmyckningsuppdrag för Operahuset i Sydney, moskén i Abu-Dhabi, Domkyrkan i Växjö, Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och IMO FN:s byggnad i London, bland andra.

Källa: KostaBoda.se